Cartofii dulci în alimentația bebelușului și al copiilor

         Mâncarea pe care o consumă cei mici are un impact uriaș asupra viitoarelor obiceiuri alimentare pe care ei o să le dezvolte. De aceea, părinții au o responsabilitate imensă în a asigura pentru copiii lor nutrienții necesari pentru creșterea sănătoasă a acestora. În practică însă cu toții cunoaștem foarte bine cât de greu poate fi hrănirea unui bebeluș cu anumite tipuri de mâncare pe care el nu le adoră de la prima vedere. Pentru a depăși astfel de dificultăți, alegerea ingredientelor potrivite și prepararea acestora prin metode care duc la rezultate cât mai gustoase devine din ce în ce mai importantă. Dacă și tu te regăsești în situația descrisă mai înainte, acum este timpul să optezi pentru hrănirea bebelușului tău cu cartofi dulci! Aceste legume sunt o alegere extraordinar de bună în special pentru perioada în care tocmai începi să întroduci alimentele solide în dieta celui micuț.

          Cartofii dulci au o culoare portocalie aprinsă care poate să trezeasă curiozitatea bebelușilor care tocmai sunt pe cale să cunoască o mulțime de noi alimente. Având un gust intens și dulce, probabilitatea ca bebelușii să-i îndrăgească din prima este foarte mare. Chiar dacă au un gust dulce, acești cartofi nu conțin carbohidrați – în comparație cu varianta lor clasică, aceste legume conțin jumătate din cantitatea de carbohidrați care se găsește în cartofii „obișnuiți”. Tocmai din acest motiv, consumul lor este recomandat inclusiv persoanelor care suferă de diabet sau celor care vor să prevină apariția acestei boli.

          Dacă te întrebai oare când ar fi momentul potrivit pentru a începe hrănirea bebelușului cu cartofi dulci, iată și răspunsul: acest lucru este recomandat imediat după ce acesta a împlinit 6 luni. Cartofii pot reprezenta una dintre primele alimente cu care el va face cunoștiință chiar din perioada înțărcatului. La început se recomandă prepararea lor sub formă de pireu moale, deoarece astfel vor fi mai ușor de digerat pentru cel mic. După aproximativ două luni el deja va fi în stare să le mănânce și dacă sunt preparate sub forma clasică de pireu de cartofi care are în compoziție și bucăți mai mari nesfărâmate sau cocoloașe. De asemenea, cartofii dulci pot fi combinate cu alte legume, precum orezul sau ovăzul pentru a diversifica alimentația copilului – după ce s-a obișnuit cu un gust nou, poate veni următorul aliment: o altă legumă sau mai târziu chiar și carnea de pui. Dacă la început amestecăm pireul de cartofi dulci cu o cantitate mică de lapte matern sau cu laptele praf folosit, trecerea la o alimentație diversificată va fi și mai ușoară: bebelușul va descoperi noile gusturi alături de un gust deja cunoscut și familiar lui.

       Cartofii dulci sunt o alegere bună când vine vorba de alimentația celor mici și pentru faptul că ei conțin o grămadă de nutrienți (77% din compoziția lor reprezintă apă și conțin o cantitate redusă de grăsimi). Dar pe lângă aceste beneficii, ei vor contribui la creșterea sănătoasă a copilului tău și prin alte metode. Aceste legume, datorită compoziției lor, previn și rezolvă constipația – problemă întâlnită la majoritatea bebelușilor. Cartofii dulci reprezintă o sursă bogată de fibre – 3 grame de fibre în fiecare 100 de grame de cartofi – care contribuie la menținerea unui tract digestiv sănătos. Cu un conținut de doar 0,1 grame de grăsimi și 86 calorii în 100 de grame de cartofi, această legumă conține doar calorii benefice pentru organism. Astfel, cartofii dulci pot fi alegerea cea mai bună pentru hrănirea bebelușilor subponderali. Nivelul ridicat de calorii ajută la creșterea în greutate și la dezvoltarea fizică a celor mici.

    Cartofii dulci sunt plini de beta-caroten, care odată ajuns în organusmul uman se transformă în vitamina A – vitamină care ajută inclusiv la îmbunătățirea vederii. De aceea, aceste legume ar trebui introduse în alimentația bebelușilor pentru a menține sau a îmbunătăți sănătatea ochilor acestora. Cartofii conțin și o cantitate semnificativă din vitaminele C și E care ajută la întărirea sistemului imunitar. Aceste vitamine vor ajuta bebelușul tău să facă față unei răceli obișnuite sau altor infecții care din păcate sunt atât de răspândite în rândul celor mici. Totodată, vitaminele C și E garantează pentru cel mic o piele sănătoasă și strălucitoare. Cartofii dulci sunt și o sursă importantă de calciu și fier, ambele substanțe fiind esențiale în dezvoltarea sănătoasă a bebelușilor. Calciul întârește oasele lor, pe când fierul ajută la prevenirea apariției anemiei.

   În general consumul de cartofi dulci de către bebeluși nu duce la reacții alergice. Tocmai din aceste motive ei sunt recomandați pentru a fi folosiți în hrănirea celor mici chiar imediat după înțărcare. În cazuri izolate pot exista anumite reacții adverse care se pot ivi – reacții care de regulă sunt usoare și pot fi lesne ținute sub control. Cartofii dulci sunt o primă mâncare extraordinară pe care să o oferi copilului tău – sunt o sursă bogată de multivitamine naturale și antioxidanți care oferă doar beneficii pentru sănătatea bebelușilor. Odată cu descoperirea acestor beneficii au apărut și o mulțime de rețete simple de mâncăruri pentru copii, rețete care se bazează pe cartofi dulci și care îi prezintă în diferite combinații surprinzător de delicioase – piure de cartofi dulci și mere, cartofi dulci și dovlecei, etc. Așadar, îndrăznește să îi faci cunoștință micuțului tău cu aceste legume speciale – ele sunt atât sănătoase, cât și gustoase peste măsură!