Depozitarea cartofilor dulci

Există o varietate extrem de largă a rețetelor simple după care cartofii dulci pot fi preparați astfel încât la final să obținem mâncăruri atât gustoase, cât și foarte sățioase. Însă atunci când vine vorba despre depozitarea acestor legume, lucrurile pot deveni un pic mai complicate. Am văzut deja că uneori poate fi destul de complicat să spunem dacă legumele noastre sunt suficient de coapte pentru a putea fi culese și gătite. Când vine vorba de depozitarea lor, apar unele semne de întrebare. Cum ne dăm seama dacă un cartof dulce s-a stricat și nu mai poate fi utilizat în bucătărie? Care este modalitatea corectă de depozitare a cartofilor dulci? Și, în general, pentru cât timp își păstrează cartofii dulci calitățile lor benefice?

       Spre norocul celor care consumă aceste legume în mod regulat, cartofii dulci sunt niște legume foarte rezistente și se întâmplă destul de rar ca ei să devină efectiv stricați și nepotriviți pentru consum. Totuși, există niște trucuri cu ajutorul cărora putem evita chiar și micile surprize neplăcute. Spre exemplu, atunci când dorim să cumpărăm cartofi dulci, este recomandat să alegem bucățile mai mici sau de dimensiune medie. Cu toate că legumele mai mari par mult mai atrăgătoare, cartofii dulci care sunt mai micuți au un gust mai dulce și o textură mai cremoasă. Un al truc pentru alegerea celor mai buni cartofi este atingerea lor și verificarea prin atingere a consistenței acestora. Este recomandat să alegem legumele care sunt tari – faptul că un cartof este moale la atingere poate fi un semn că acesta este deja stricat (regulă valabilă și pentru alte legume, în general).

     Odată ce am reușit să alegem cartofii potriviți, pentru depozitarea lor corectă este nevoie să reținem doar câteva reguli simple. Cea mai importantă regulă este că aceste legume nu se păstrează în frigider. În opinia mai multor experți, expunerea cartofilor dulci la temperaturi atât de reduse duce la întărirea lor (se întărește miezul cartofilor) și la căpătarea unui gust neplăcut. Așadar, în loc să le ținem în frigider, cartofii dulci pot fi depozitați într-un loc uscat, răcoros, bine aerisit, și la temperatura camerei. Depozitarea lor într-o pivniță – dacă există această posibilitate – este mai recomandată decât ținerea lor pe pervaz sau pe balcon. Temperatura potrivită pentru depozitarea cartofilor dulci este la cca. 14°C, dar cum ei sunt foarte sensibili la frig nu se recomandă să fie ținuți la temperaturi sub 12°C.

    Legumele recoltate pot fi depozitate pentru o perioadă mai lungă dacă după recoltare sunt supuse unui tratament termic. Acest tratament este o metodă de vindecare: coaja cartofilor dulci se îngroașă, rănile apărute în cursul recoltării se închid și tuberculele își vor păstra calitățile pentru un termen mai lung. Pentru acest tratament termic cartofii dulci se așează cu grijă într-un spațiu călduros și cu umiditatea aerului ridicată, pentru 3-5 zile. Temperaturile potrivite sunt între 26-29 °C, cu o umiditate de 80%. Pentru efectuarea tratamentului într-un spațiu închis, se recomandă depozitarea lor lângă o sursă de căldură, ambalate în cutii acoperite cu un material textil pentru a spori umiditatea. Deoarece temperaturile obișnuite variază între 15-23°C în spațiile închise, este recomandat ca tratamentul termic să dureze cel puțin 2 săptămâni.

     Dacă legumele cumpărate sunt depozitate în mod necorespunzător, ele rezistă pentru aproximativ două săptămâni. Odată ce cartofii dulci devin moi la atingere și scorojite în exterior înseamnă că ei s-au stricat și trebuie aruncați. Dar cu atât de multe rețete simple și accesibile va fi foarte ușor să le consumăm cu mult înainte de acest moment!