Plantarea răsadurilor de cartofi dulci

Deși pare surprinzător, o întrebare importantă când vine vorba de plantarea cartofilor dulci este legată de momentul potrivit în care să le plantăm. Cartofii dulci necesită o perioadă de aproximativ 3-4 luni de temperaturi ridicate pentru a crește în mod optim și pentru a da recoltă bună. Așadar, răsadurile trebuie plantate suficient de devreme pentru a avea timp să se dezvolte și să dea roade, dar și suficient de târziu pentru a nu fi afectate de vremea schimbătoare și friguroasă de la sfârșitul primăverii. Momentul cel mai potrivit ar fi la sfârșitul lui Mai după ultimele geruri de primăvară, atunci când deja le putem planta în „solul cald” – temperatura de afară trebuie să atingă cel puțin 13°C.

   Alegerea locului unde urmează să plantăm răsadurile de cartofi dulci este cel puțin la fel de importantă. Trebuie să ne asigurăm că legumele vor crește într-un loc însorit, în sol argilos, bine pregătit. Cartofii dulci nu sunt foarte sensibili, dar le place mai mult solul nisipos și au nevoie de spațiu în sol pentru a se dezvolta și a da recoltă bogată. Dacă solul în care urmează să fie plantați este mult prea argilos, pietros sau prea consistent, încercați să alegeți un alt loc pentru răsaduri. De asemenea, dacă ați efectuat un test de sol și acesta indică sol slab, modificați compoziția acestuia prin fertilizare în mod corespunzător. Pentru cartofii dulci sunt mai potrivite îngrășămintele naturale, cum ar fi compostul sau chiar gunoiul de grajd, deoarece aceste legume sunt extrem de sensibile la diferite substanțe chimice, printre care și aluminiul.

   Cartofii dulci sunt de obicei crescuți din răsaduri plantate, răsaduri care sunt de fapt germeni obținuți din cartofi dulci depozitați. Dacă ați recoltat cartofi dulci și toamna trecută, puteți să pregătiți răsadurile chiar dumneavoastră. De asemenea, răsaduri de cartofi dulci pot fi obținute și din cartofii cumpărați – chiar dintr-un supermarket.

   Înainte de plantarea lor efectivă, răsadurile de cartofi dulci cumpărate trebuie despachetate și trebuie puse într-un recipient cu apă. Până la momentul în care le vom planta, răsadurile trebuie să stea într-un loc ferit de razele directe ale soarelui. Pentru a obține o producție cât mai bună se recomandă plantarea răsadurilor de cartofi dulci în soluri libere, nisipoase, ușor acide. Însă, după o pregătire adecvată a solului, chiar și pe soluri mai compacte putem avea recolte la fel de bune.

   Făcând parte din categoria legumelor rădăcinoase, cartofii dulci cresc cel mai bine în solul liber. De aceea se recomandă întotdeauna slăbirea solului înainte de plantare: acest pas poate fi foarte important pentru formarea unei structuri de sol fără inegalități și fără bucăți mari, sfărâmicioase. Slăbirea solului poate fi făcută manual, dar și cu ajutorul unor utilaje agricole dacă creșterea cartofilor dulci are loc pe o suprafață de teren mai mare. Dacă pământul poate fi arat, se recomandă să nu se ară adânc, deoarece rădăcinile se pot extinde dincolo de sol. Pentru grădină se recomandă în principiu sapa rotativă, care pregătește solul fără a intra prea mult în adâncime.

   Slăbirea solului poate fi făcută inclusiv manual, cu o cazma și o greblă. Se recomandă formarea unor rânduri – cum sunt cele pentru cartofii obișnuiți – cu înălțimea de 15 cm și lățimea de 40 cm. Cartofii dulci pot fi crescuți și fără să fie plantați pe astfel de rânduri, dar la recoltare ne vom alege cu mai multe legume lovite și tăiate cu cazmaua, iar în lipsa unui tratament termic eficient acești cartofi se vor strica într-un timp foarte scurt.

   Distanța minimă între două rânduri de răsaduri trebuie să fie de 80 cm – 100 cm, iar distanța recomandată dintre răsadurile din același rând trebuie să fie de minim 30 cm. La plantare este foarte importantă ca cel puțin 2/3 din răsaduri să fie acoperită cu pământ, altfel noile plante nu vor reuși să rămână în viață și să aducă recolte.