Fertilizarea răsadurilor de cartofi dulci
Cartofii dulci – ca și celelalte plante tuberoase – au nevoie de cantitate mai mare de potasiu. Din acest motiv utilizarea gunoiului organic de grajd este recomandată doar în cantități mici și doar ocazional. Pentru cartofi dulci este recomandată utilizarea fertilizatorilor care au un conținut mai ridicat de potasiu și de fosfor – aceste informații pot fi obținute de pe ambalajul fertilizatorilor obișnuiți care se găsesc pe piață. Cele 3 cifre indică fiecare conținutul de natriu (N), fosfor (P) și potasiu (K) din substanța respectivă. Nitrogenul ajută la creșterea tulpinilor, pe când fosforul și potasiul ajută în dezvoltarea rădăcinii plantelor – de aceea, ele trebuie utilizate la momentul potrivit.
După plantarea răsadurilor, pentru ajutarea înrădăcinării mai eficiente se recomandă utilizarea unui fertilizator bogat în fosfor (proporții: NPK 15-30-15).
Mai târziu, aproximativ la 3 săptămâni după plantare este recomandată utilizarea unui fertilizator bogat în nitrogen pentru ajutarea creșterii tulpinilor și a frunzelor într-un ritm cât mai rapid (proporții: NPK 25-5-10).
Începând din luna august și până la recoltare se recomandă folosirea fertilizatorilor cu conținut ridicat de potasiu – astfel se poate îmbunătăți recolta, atât calitativ cât și cantitativ (proporții: NPK 10-5-30).
Fertilizarea cartofilor dulci poate începe la 2 săptămâni după plantarea acestora și procedura poate fi repetată odată la 4-6 săptămâni în timpul perioadei în care plantele sunt în creștere. Cu aproximativ 3 săptămâni înainte de perioada de recoltare administrarea de fertilizatori trebuie oprită. Astfel, 3 doze de substanță de fertilizare sunt suficiente pentru o întreagă perioadă de creștere a plantelor. Ca și substanțe utilizate, pentru fertilizare pot fi folosite atât soluții pe bază de apă, cât și granule – acestea din urmă însă sunt indicate doar pentru început, când plantele sunt mici. Granulele, când ajung în contact cu frunzele plantelor, pot să le ardă și să le deterioreze. Soluțiile care pot fi dizolvate în apă sunt mult mai ușor de utilizat, chiar și după ce plantele au crescut. Totodată, ele pot fi folosite chiar și atunci când plantele sunt udate – astfel putem economisi atât timp, cât și apă.