Soiuri de cartofi dulci – ție care ți se potrivește cel mai bine?
Cartofii dulci se regăsesc în numeroase variante, iar în măsura în care nu ai apucat încă să le încerci pe toate, gama lor largă poate să îți creeze dificultăți la început. Dacă ținem cont numai de caracteristicile nutriționale și de efectele lor benefice pentru organism, am putea să spunem că toate soiurile de cartofi dulci ar putea fi o alegere potrivită pentru un stil de viață sănătos și o alimentație adecvată. Însă cum gusturile noastre sunt foarte variate, trebuie să încercăm să găsim acel soi de cartofi dulci care ni se potrivește nouă cel mai bine. Și cum alegerea lui nu este deloc ușoară, iată un ghid care să ne îndrume și să ne ofere o mână de ajutor în continuare. Sugestia noastră este să încerci cât mai multe soiuri de cartofi dulci ca după aceea să poți să-i alegi pe cei mai potriviți pentru tine, sau – de ce nu? – să faci o combinație între mai multe soiuri care ți s-au părut cele mai gustoase.
Există aproximativ 400 de soiuri, iar culoarea poate varia de la portocaliu până la mov închis. Interiorul cartofului este bogat în antocianine (peonidine și cianidine) cu importante proprietăți antioxidante și anti-inflamatoare. În plus, cartofii dulci conțin numeroase vitamine, cum ar fi vitamina B5 (acidul pantotenic), vitamina B6 (piridoxina), vitamina B1 (tiamina), niacină și riboflavină, esențiale organismului. Ridicat este și procentul de minerale, cum ar fi fier, calciu, magneziu, mangan și potasiu, esențiale proceselor metabolice.
Dar de unde să începem? Culoarea cartofilor dulci este o caracteristică după care putem face diferența cel mai ușor între diferitele soiuri. Așa cum arată și denumirea lor, cartofii dulci au în principiu un gust dulce – care însă variază prin intensitate în funcție de soiul ales. Astfel, deși caracteristicile de bază nu diferă foarte mult, pigmenții din compoziția legumelor – mai exact, cantitatea acestor pigmenți – afectează gustul acestora. Totodată, soiurile pot arăta diferențe și la nivelul substanțelor pe care le conțin. Spre exemplu, cartofii de culoarea galben-portocalie conțin o cantitate foarte mare de beta-carotină, pe când cele de culoare mov-violet conțin extrem de multă antocianină. Ambele substanțe sunt antioxidanți destul de puternici, așadar indiferent care dintre cele două soiuri s-ar potrivi mai bine cu preferințele noastre, consumul regulat de cartofi dulci este benefic pentru organism și pentru protejarea sănătății.
Cartofii dulci cu pulpa portocalie – cei mai populari
Acest soi de cartofi dulci este poate cel mai bine-cunoscut dintre toate cele existente. Pe lângă conținutul ei ridicat de alte substanțe pentru organism, cartofii cu pulpa portocalie conțin o cantitate foarte mare de beta-carotină – substanță care este responsabilă inclusiv pentru culoarea lor interesantă. Cartofii din această gamă au un gust foarte asemănător cu cel al dovleacului, iar prin condimentarea lor corespunzătoare pot juca rolul principal în cadrul oricărei rețete clasice sau chiar și mai îndrăznețe. Deși ele conțin cantitatea cea mai mare de beta-carotină, trebuie să menționăm faptul că toate soiurile de cartofi dulci conțin această substanță: în celelalte, cantitatea ei fiind mai redusă, ea nu se reflectă prin culoarea legumelor. Cartofii dulci cu pulpa portocalie au mai multe efecte benefice asupra organismului: ajută digestia, ajută la menținerea frumuseții pielii, îmbunătățesc funcționarea inimii și a sistemului cardio-vascular și protejează inclusiv sănătatea vederii.
Cartofii dulci cu pulpa mov-violet – cei mai speciali
Acești cartofi reprezintă un soi cu adevărat special, din mai multe puncte de vedere. Culoarea lor poate să ne pară la început cel puțin neobișnuită, dar ea se datorează conținutului ridicat de antocianină. Acest antioxidant natural și extrem de eficient joacă un rol important pentru organism în special în neutralizarea rădăcinilor libere și se regăsește inclusiv în vișine sau căpșuni – desigur, în cantități mai reduse decât în acești cartofi.
Dintre toate soiurile cunoscute, cartofii dulci cu pulpa mov-violet au conținutul de substanță uscată cel mai ridicat. Dacă le comparăm cu alte soiuri de cartofi dulci, vom observa că ele au un gust aparte, mai puțin dulce decât restul soiurilor – un gust care este asemănător cu cel de castane. Datorită culorii lor neobișnuite, acești cartofi vor ieși în evidență cu orice le-am combina și vor da o nuanță orientală meselor – ele sunt utilizate cu precădere în gastronomia orientală clasică.
Cartofii dulci cu pulpa albă – cei mai clasici
Acest soi de cartofi dulci are conținutul cel mai redus de beta-carotină – aspect care explică și culoarea lor albă-gălbuie. În afară de această diferență însă legumele sunt aproape identice cu cele având pulpa portocalie – conținutul celorlalte substanțe esențiale este la un nivel asemănător. Cartofii din acest soi au un conținut mai ridicat de apă și astfel o textură mai moale și mai fină, iar prepararea lor necesită mai puțin timp. Soiul cu pulpa albă se găsește în două variante în funcție de culoarea cojii: ea poate să fie atăt albă cât și mov, dar între aceste variante nu există aproape nicio altă diferență.
În afară de culoarea lor aproape neutră, o altă diferență majoră față de celelalte soiuri este faptul că acești cartofi nu au nimic special nici în gustul lor. Iar această simplitate este și atuul lor: având un gust natural, obișnuit și o culoare la fel de obișnuită, ei pot reprezenta alegerea potrivită pentru persoanele care tocmai încearcă să-și introducă aceste legume în alimentația lor. Putem să spunem că acești cartofi dulci seamănă cel mai bine la gust cu cartofii „obișnuiți” – cu o nuanță ușoară de gust de alune. Așadar, cei care sunt încă la început de drum pot să-i înlocuiască cu ei în din ce în ce mai multe preparate.