Udarea răsadurilor de cartofi dulci
Cartofii dulci necesită aproximativ 1 litru de apă/plantă în fiecare zi. Metoda cea mai bună pentru udarea lor este folosirea unei benzi de picurare, deoarece astfel se poate asigura un sol umed din momentul plantării aproape până la recoltare. După ce răsadurile de cartofi dulci sunt plantate, ele trebuie udate cu apă din abundență – fie cu ajutorul sistemului de irigare instalat, fie manual cu ajutorul unui recipient de apă. Udarea regulată cu cantități mai mari (de până la 1 litru/plantă) este necesară inclusiv în primele săptămâni de după plantare.
Cartofii dulci au nevoie de relativ multă apă, însă este foarte important ca aceasta să le fie asigurată într-un mod echilibrat. Dacă din anumite motive uităm de udarea lor, ele fac față și la perioadele în care primesc mai puțină apă – desigur, acest lucru se va reflecta în calitatea recoltei. Fără apă, dezvoltarea legumelor va fi mai lentă, tuberculele vor apărea în număr mai redus, forma lor va fi mai neobișnuită și gustul lor va putea fi de calitate mai slabă. Totuși, dacă a intervenit o perioadă în care plantele nu au primit suficientă apă din diferite motive, este recomandat să nu le udăm pentru prima dată cu prea multă apă: tuberculele se pot fisura, „exploda” și astfel putem să ne punem în pericol toată recolta din sezonul respectiv.
Se recomandă udarea cartofilor dimineața, cât se poate de devreme. Astfel razele soarelul de la miezul zilei pot ajuta la eliminarea surplusului de apă din plante și ele se pot dezvolta în mod optim. De asemenea, dacă solul este acoperit cu folie, razele soarelul pot usca și pământul de sub folie prevenind apariția diferitelor ciuperci și bacterii. În perioadele fără ploaie este de ajuns dacă odată pe săptămână plantele sunt udate din belșug – se recomandă să nu le udăm cu cantități mici, doar deasupra solului, deoarece astfel apa nu poate să ajungă la rădăcini și nu produce niciun efect.
Udarea cartofilor dulci se oprește atunci când ele urmează să fie recoltate – cu 2-3 săptămâni înainte de începerea recoltării. De regulă, în momentul în care frunzele cartofilor încep să capete culoarea galbenă înseamnă că este timpul să ne oprim cu udatul lor și urmează recoltarea. Lipsindu-le de apă, tuberculele se pot maturiza și pot depozita în ele zahăruri în formă mai concentrată. De obicei perioada în care se oprește udatul cartofilor este la finalul lunii august, dar acest lucru depinde și de momentul în care răsadurile au fost plantate.